Győrság

Győrság:

Vágtán induló ló: Roy / pej magyar fv. mén 7 éves

Lovasa: Sárfi Éva

 

A traktoros versenyszám: ifj. Simon Sándor.

Íjász verseny: Derzsi Dávid, Bíró Dominika, Derzsi Diána

Kamasz vágta: Szabó Márió, Tóth Anna, Kalmár János

Tarka vágta: Szabó Győző

Celeb vágta: Szabó Győző

Póni vágta: Gondár Olimpia

Toldi Erős ember verseny: Kiss Gábor

Csikós Vágta: Szabó Márió, Tóth Anna, Kalmár János

Betyár Vágta: Szabó Márió

Polgármesterek fogathajtása: Ferenczi Zsolt

GYŐRSÁG

Elsõ írásos említése egy 1153-ból ránk maradt oklevélen található. A korabeli emlékekben többféleképpen említik a települést, pl.: Kis-Ság, Villa-Ság, Kisfalu, Súgó-Ság.

 

 

Területe a kora középkorban több-több faluból álló településcsoport volt. Az egyikben a várnépek, másikban az udvarnokok, a harmadikban és a negyedikben a Pannonhalmi Apátság népei laktak.

Gyõrság Gyõrtõl 16 5 km, délkeletre fekvõ község. Szomszédai északon Töltéstava, keleten Pázmándfalu, délnyugaton Pannonhalma. A településtõl nyugatra, északnyugatra Nyúl község található. Gyõrbõl a 8222-es számú úton közvetlenül megközelíthetõ, amelyen Gyõrság a Gyõrhöz a legközelebb esõ település. A falu a 81-es és a 82-es fõút között helyezkedik el, így a 81-es útról Pér községen keresztül, míg a 82-es útról Pannonhalmán át juthatunk Gyõrságra.

A község a Pannonhalmi-dombság és a Sokoró találkozásánál fekszik. A Pannonhalmi-dombság jelentõs része a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozik.


 

 

Győrság Római katolikus temploma – amely műemlék jellegű - Árpád kori kápolna romjaira épült 1748-ban. A templom őrzi a megye legrégebbi Szent Flórián szobrát. Figyelmet érdemel még a barokk főoltár, ahol Szűz Mária hársfából faragott, színes faszobra és a díszes keresztelőkút található.

 

 

A központi településtől északkeletre található Sághalomalja. A felette emelkedő Sághalom domb tetején található az un. Francia kő, amelyet az 1809-ben itt járt Napóleon katonái helyeztek el. Rákóczi hadainak csatározása idején a község teljesen elpusztult. A falu itt nem épült újjá, hanem az un. Faluhely emlékeztet a település eredeti helyére.

 

 

 

 

 

 

Kiemelkedő idegenforgalmi látványosság a Kiáltó-hegyen található, protestánsok által állított harangláb. Itt található a Noszkay-kopjafa is, amit 1987-ben Győrság elhunyt patrónusa emlékére állítottak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A helyi civil élet sokszínűségét bizonyítja a számos egyesület, klub létrejötte.

A heti rendszerességgel összejáró emberek kedvelt találkozási helye a művelődési ház,

ahol a következő civil szerveződések találhatók meg:

  • Győrsági Nefelejcs Egyesület
  • Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  • Győrsági Polgárőr Egyesület
  • Cigány Kisebbségi Önkormányzat
  • Baba-mama klub
  • Kötő-horgoló klub
  • Kosárfonó klub
  • Győrsági Dalkör
  • Harmonika Klub

 

Búzavirág Néptánccsoport

A Búzavirág Néptánccsoport 3 éve alakult. A táncosok a helyi óvoda illetve iskola fiataljai. Az oktató munkát a Napsugár Művészeti Iskola pedagógusa látja el. Rendszeresen szerepelnek a községünkben rendezett ünnepségeken, falunapon, szüreti napon. A gyermekek saját ruhában lépnek fel, melyet Győrság Község Önkormányzata, valamint a Ságért Közalapítvány támogatásából tudtak elkészíttetni

 

Kötő- Horgoló Klub

Községünkben négy éve működik a Kötő- Horgoló Klub, amely a Fürge Ujjak Magazin támogatásával jött létre.

Számos taggal büszkélkedhetünk, akik szívesen adják át tudásukat akár a legkisebbeknek, akár az idősebb érdeklődőknek.

Mára, a tagok többsége már szinte mesteri fokon űzi a kötés, a horgolás, a makramé, a foltvarrás, a keresztszemes és a hímzés művészetét. Ma is sokat tanulunk egymástól, valamint az idősektől, hiszen ők azok akik még most is szívesen készítik a kalocsai, szomorú kalocsai, vagy úri hímzéssel készült terítőket.

Munkáink éppúgy alkalmasak mindennapi viseletre, mint dísztárgynak, vagy a különleges alkalmak ünnepélyessé tételére.

A horgolt angyalkák ugyanolyan kedvesek szemnek és szívnek egyaránt, mint a gyermekeink számára készült sapka, sál, vagy épp egy pulóver.

 

 

Győrsági Dalkör

A Győrsági Dalkör 2008 október elseje óta működik. Kis közösségünk a legkülönbözőbb foglalkozású Győrsági lakosokból áll. Ami összeköt minket, az a zene és az éneklés szeretete.
Műsorunkban Győrsági népdalcsokrot hallanak. Ezeket a dalokat Dr. Barsi Ernő néprajzkutató gyűjtötte össze a faluban élő idős emberektől. A gyűjtőmunka eredményeként 1997-ben Győrság Község Önkormányzatának kiadásában jelent meg könyv alakba rendezve a helyi népszokásokat is ismertető „Híres Ság az én hazám” című kötet. E dalok éneklésével, megismertetésével szeretnénk hozzájárulni a falunkban folyó néphagyományőrző tevékenységhez, amelyet már az óvodások körében megkezdünk, és amit az iskola is folytat a néprajzi ismeretek átadásával, néptánc oktatással, a régi szokások felelevenítésével.
Szeretnénk, ha a Győrsági népdalkincs nem menne feledésbe. Úgy gondoljuk, e dalok éneklése az itt élőkben erősíti a szülőföldhöz való kötődést.

 

 


  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!