Kisalföld Vágta - versenyszabályzat

4. sz. melléklet

Kisalföld Vágta

 

VERSENYSZABÁLYZAT

 

 

 

E versenyszabályzat a Rodeo akármi által 2011. május 20-21-22-án a Győr-Gyirmóti Rodeo Ranch szabadidőparkban rendezett síkversenyek lefutását szabályozza, és kiegészíti a Kisalföld Vágta versenykiírásában foglaltakat.

 

Start

1.)   A lovak bemutatása után a verseny résztvevői a lóápolók vezetésével lépésben a starthelyhez vonulnak, ahol a starter további utasításáig a kisorsolt startszám szerinti sorrendben köröznek.

2.)   A starter „starthoz” felszólítására a lovak a segédstarter irányításával a startvonaltól kb. 5 méterre egyvonalban felsorakoznak - a belső korláttól a kisorsolt startszám szerint növekvő sorrendben. Ezután a résztvevők – immár a lóápolók segítsége nélkül – lépésben a startvonal felé közelednek.

3.)   A „starthoz” felszólítást követően a starter zászlaját jól látható módon a feje fölé emeli, ezzel jelezve, hogy a start elkezdődött.

4.)   Miután a lovak az előírt rend szerint közelítenek a startvonalhoz, a starter „start” felkiáltással egy időben a startgumit elengedi, és kezdetét veszi a verseny.

5.)   Ha a starter megítélése szerint a startot lényeges momentum nem zavarta meg, néhány pillanat múlva lecsapja a zászlót, ezzel jelezve, hogy a start érvényes.

6.)   Ha egy ló a „start” vezényszó után oldalra kitör, állva marad, kihátrál vagy eldobja magát és emiatt hátrányra tesz szert, az indulást érvényesnek kell tekinteni.

7.)   Ha egy ló a „starthoz” felszólítás után eltelt 3 percen belül nem foglalja el helyét az előírt rend szerint vagy beálláskor túlzottan ideges magatartásával veszélyezteti az ellenfelek vagy a közönség testi épségét, úgy a Versenybíróság jogosult az illető résztvevő versenyből való kizárására.

8.)   Ha egy ló a „start” vezényszó előtt áttöri a gumiszalagot, elszáguld, lovasát ledobja, úgy a Versenybíróság az illető lovat a további versenyzéstől eltiltja, és miután az eltiltott résztvevő elhagyja a pályát, a starter új startot rendel el.

9.)   Érvénytelen start esetén a starter zászlaját jól láthatóan lengeti, aminek láttán a szakaszbírók is lengetni kezdik zászlójukat, ezzel jelezve a résztvevők számára, hogy a start érvénytelen. Érvénytelen start esetén a résztvevők feltartanak, majd a menetirányt továbbra is megtartva visszatérnek a starthelyhez, ahol a starter további utasításáig lépésben köröznek.

 

Verseny

 

10.)    A futamban vágta jármódban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni.

11.)    Különösen akadályozásnak minősül és kizárást von maga után:

  1. az ellenfél lovának vagy lovasának megütése, megrúgása, visszahúzása, ellökése,
  2. - ha a lovas a mögötte láthatólag gyorsabban haladó résztvevő elé bevág lovával, hogy az előzést ily módon megakadályozza.

 

Csatolás(ok):

  data/files/kisalfoldvagta/3._versenykiiras_kegeszitendo.pdf
  data/files/kisalfoldvagta/4._versenyszabalyzat.pdf

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!